понедельник, 17 марта 2014 г.

Jurnal de impresii

Jurnal de impresii

Sîmbătă, 15 martie 2014, membrii Sucursalei Ialoveni  AGIRoMd s-au în-trunit în ședința Cercului pedagogic raional  cu tema ,, Evocarea – cadru de motivare și învățare,,. Formatorul, Nina Mîndru, Președintele Sucursalei Orhei, ne-a făcut să ne simțim bine, ne-a motivat să paticipăm, să ne implicăm cu interes în activitate.
  Etapa de evocare realizează mai multe activitati cognitive importante.  Elevii sunt solicitați să-și amintească ceea ce deja știu despre un anumit subiect. Prin aceasta activitate inițiala, care înseamnă de fapt o examinare a propriilor cunoș-tințe, elevul stabilește un punct de plecare bazat pe cunoștințele proprii, la care urmeaza să se adauge altele noi. Aceasta este esențial, dat fiind faptul că proce-sul de învatare este un proces de conectare a noului cu ceea ce este deja cu-noscut. Întelegerea lucrurilor noi se fundamentează pe cunostințele și convin-gerile anterioare. Informațiile prezentate fără context sau cele pe care elevii nu le pot corela cu altele deja cunoscute sunt mai degraba expuse uitarii. Ajutându-i pe elevi să reconstruiască cunoștințele și convingerile anterioare, se poate clădi un fundament solid pe care să se construiască întelegerea noilor informații. Tot acum se pot scoate la lumina eventualele neîntelegeri, confuzii sau chiar greșeli, care pot fi eliminate prin examinarea activă a noilor cunoștințe.
    Un alt element important al acestei etape consta în activarea celui care învață. Învățarea este un proces activ și nu unul pasiv și in acest sens elevii trebuie implicati activ în învățare. Prin implicare activă se înțelege că elevii devin conștienți de propria lor gândire și își folosesc limbajul propriu. Ei trebuie să își exprime cunoștințele scriind și/sau verbalizând. În acest mod, cunoștințele fiecăruia sunt conștientizate și este scoasă la suprafață "schema" preexistentă în gândirea fiecăruia în legatură cu un anumit subiect.
    Un al treilea aspect esențial al etapei de evocare constă în stabilirea interesu-lui și a scopului pentru explorarea subiectului. Acestea sunt esențiale pentru menținerea implicării active a elevului în învățare. Cînd există scop, învățarea devine mult mai eficientă.
     In etapa de evocare se folosesc metode ca: brainstorming-ul, ciorchinele, gândiți/lucrați în perechi/comunicați, R.A.I., salata de cuvinte,
predicții pe baza unor termeni dați (termeni-cheie), clustering-ul, ghemul călător, scrierea liberă etc.
La evocare are loc reactualizarea cunoştinţelor anterioare, valorificarea expe-rienţelor personale, orientarea minţii înspre conţinutul ce va fi introdus. În această etapă elevii sunt puşi în situaţia de a se gândi şi de a (-şi) adresa între-bări despre tema ce va studiată. Este momentul în care profesorul identifică ceea ce elevii ştiau în legătură cu tema nouă.

R.A.I.
DEFINIRE: Este  o  metodă  de  evaluare  orală  care  are  la  bazăstimularea  şi  dezvoltarea  capacităţilor  elevilor de  a comunica  ceea  ce  tocmai  au  învăţat.
SARCINA: Formulaţi întrebări la tema ,,Adunarea şi scăderea numerelor  naturale de la 0 la 20"
APLICAŢIE:  E  un  joc  de  aruncare a  unei mingi  mici  (  a  unei  jucării  moi) de  la un  elev  la  altul. Cel  care  aruncă  trebuie să  pună  o  întrebare, iar cel ce o prinde trebuie să răspundă la ea,apoi să formuleze o altă întrebare pentru colegul său.
De ex.- Cum se numesc numerele la adunare? (termen, .....)
          -Ce  semn matematic simbolizează  micşorarea unui număr (minus)
          -Care e suma numerelor  10  şi  6 ? ...
Evident  interogatorul  trebuie  să  cunoască  şi  răspunsul, în  caz  contrar  este  eliminat  din  joc  şi  în  joc  rămîn  cei mai  bine  pregătiţi.
EFICIENŢA:* Completează  lacunele  în  cunoştinţele elvilor ;
                    *Are  rol  de  fixare  şi consolidare  a  cunoştinţelor ;
                    *Formează  abilităţi  de  formulare  a  întrebărilor ;
                     *Sînt  încurajaţi  elevii  timizi.


  Vreau să mulțumesc gazdei, Alexandra Hîncu, directorul Școlii Primare
 ,, Ion Creangă,, Ialoveni pentru mediu pozitiv de desfășurare a activităților.  Îi sînt foarte recunoscătoare pentru tot ce face pentru noi,  dnei Nița Galina, Președintele Sucursalei Ialoveni. Mulțumesc mult dnei Nina Mîndru, Președintele Sucursalei Orhei pentru schimbul de experiență, pentru suportul didactic oferit participanților.

Комментариев нет:

Отправить комментарий